TyöhygieniaBlogi

Asiaa työhygieniasta ja sen ympäriltä
   
  • Etusivu
    • Ajankohtaista
  • Toiminta
    • Toimintaa Suomessa
    • Retki Raaheen 2015
    • Retki Tikkurilaan 2017
    • Senioritoimintaa
    • Linkkejä maailmalle
  • Arkisto
    • Edellisten koulutuspäivien materiaalit
    • Vuosikokouksen materiaalit
    • STHS ry 40 vuotta
  • Työhygienian tekijöitä
    • Haastattelut 2019
  • Jäsenasiat
    • Hallitus ja yhteystiedot
  • STHS:n blogi
  • In English

Työhygieniaa 2020? Vai sammutanko valot?

24/8/2016

1 Comment

 
Tähän blogivuoroon oli varsinaisesti haastettu Kulta-Jaana Kittilän kaivosmailta, mutta onhan se ymmärrettävää, että kun työhygieniaan pääsee uppoutumaan oikein kunnolla, ei aikaa tahdo jäädä mihinkään muuhun. Käytän siis tilaisuutta hyväkseni uudehkon puheenjohtajan ominaisuudessa ja tuon jotain omia ja lainattuja ajatuksia esille. 
 
Tosiaan Kyösti teki täydellisen ihmislukon Vantaan vuosikokouksessa 2015, eikä millään maanitteluilla suostunut enää jatkamaan puheenjohtajan pestiään. En tiedä mitä jälkiruokaani oli tiputettu, mutta löysin itseni sitten tästä hommasta. Eipä silti, jos jotain seuraa pitää olla vetämässä, niin olkoon sitten tämä. Suomen Työhygienian Seurassa on vähintään Suomen mukavimmat ihmiset jäseninä. Työhygieenikkoporukoissa verkostoituminen on aitoa ja kaveria aina autetaan. Nuorempia kolleegoja paitsi opastetaan myös tarvittaessa kuunnellaan arvostavasti. Piiri on pieni mutta yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa.
 
Varsinaisia täyspäiväisiä työhygieenikoita ei ole isoa määrää näin pienessä maassa. Seuran jäsenistössä on jo varsin mukavasti myös sisäisen työhygieenikkoutensa itsestään tunnistavia, vaikkakin työnkuvaltaan vähän laaja-alaisempia henkilöitä. Usein erilaisten EHSQ jne. –henkilöiden työnkuvaan sisältyy työympäristöasiat ja työhygieniastakin pitäisi jotakin ymmärtää. Meidän pitää Seurana pitää itsestämme enemmän meteliä ja verkostoitua entistä enemmän ympäröivään maailmaan, jotta nämä ”lähialueasiantuntijat” saataisiin mukaan. Siitä olisi hyötyä kaikille osapuolille. 
 
Työhygienian tulevaisuutta on pohdiskeltu kovasti viime aikoina. Rauno Pääkkönen on ottanut asian erityisesti sydämeensä, mutta kaikkia jäseniä kannustetaan osallistumaan visiointiin edelleen. Seuran koulutuspäivillä Tampereella sitä yhdessä harrastettiinkin. Rauno on lisäksi haastatellut lukuisia sidosryhmien edustajia ja tämä työ vielä jatkuu.
 
Tampereen tulevaisuuskävelystä voisi nostaa esiin yhden havainnon, joka toistui lähes kaikkien kanssa keskustellessa. Nykymaailman blogikratiassa, missä kuka tahansa näppäintaitoinen voi ryhtyä nettiasiantuntijaksi, altistumisen arvioinnin tärkeys ja riskinarvioinnin periaatteet usein unohtuvat. Meitä työhygienian ammattilaisia tarvitaan priorisoimaan vaaratekijöitä ja tuottamaan luotettavaa tietoa päätöksenteon tueksi yrityksistä yhteiskunnan päättäjiin asti. Miksipä emme voisi tarjota asiantuntemustamme kansalaistenkin käyttöön. Kaikenlainen aktiivisuus on kannatettavaa.
 
Työhygienian kuolemaa on aina silloin tällöin ennusteltu, mutta toistaiseksi ne huhut ovat olleet ennenaikaisia. Välillä vedotaan siihen, että ”likaisia töitä” ei Suomessa enää tehdä, tai jos tehdään, niissä työympäristöasiat on ratkaistu ja kunnossa. Silti Suomessa edelleen on teollisuutta alihankkijoineen, jopa uusia teollisuuden aloja on kehittynyt (kaivosbuumi) ja syntyy (biotuotteet ja –energia). Kaikkien tulee asua jossain (rakentaminen ja
rakennusteollisuus), syödä jotain (maatalous ja elintarviketeollisuus), liikkua paikasta toiseen (moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus, infrastruktuurin ylläpito). Työpäivän päälle konttorityöläinenkin haluaa pestä pölyt itsestään ja kodistaan (kemianteollisuus). Näitä esimerkkejä riittäisi, mutta idea selvinnee. Yllä mainituille toimialoille on yhteistä se, että teknologian kehittyminen on ollut valtavaa. Kehityksen vaikutus työntekijän terveyteen ja turvallisuuteen on jonkun selvitettävä. Se joku tarvitsee työhygieenistä osaamista, oli titteli sitten mikä tahansa. 
 
Toiseksi työhygieniaa on syytelty kapea-alaisuudesta; riskitekijöitä hallitsemalla ei vielä taata laajempaa hyvinvointia. Ei varmaan taatakaan, mutta on se tosi hyvä alku jos pölyt, melut ja haisut on poissa! Kun sairastumisen ja epäviihtyisyyden uhka väistyy, voi alkaa ylipäätään puhumaan työhyvinvoinnin kehittämisestä. Monien muistama Hannu Anttonen on viisas mies. Blogikirjoituksessaan tällä samalla palstalla hän muistutti terveyden ja talouden riippuvuudesta. Suora lainaus: ”Työhygieenikon kannalta kemian teollisuuden nousu
tärkeimmäksi vientiteollisuudeksemme ja kaivosteollisuuden onnistumiset ja epäonnet ovat tärkeitä viestejä. Siellä, missä riskinarviot on tehty huolella ja ammattitaidolla sekä arjen tavoitteet tunnistaen, onnistumiselle on kyetty luomaan hyvät edellytykset. Tapahtumat ovat myös osoittaneet vanhan totuuden: terveydellä ja taloudella on selkeä riippuvuus. Oikeat tavoitteet ja tunnusluvut ovat johtamisen ja toiminnan ydintä, ja niihin pääsy on nähtävä
investointina”.


Milja Koponen, STHS ry:n pj
1 Comment

Työhygieenikkona hyvinvointia rakentamassa

23/8/2016

0 Comments

 
Julkaistu alunperin syksyllä 2014
Heikkiä kiinnosti millaisiin saappaisiin astuin, kun kaksi vuotta sitten siirryin työhygienian asiantuntijaksi teräsyhtiö Outokummun Tornion ja Kemin tehdasalueille. Työtehtäviin sain syvällisen perehdytyksen edeltäjältäni, josta Leolle suuret kiitokset. Mutta valmiita saappaita en saanut ja oman työroolin löytäminen on ollut minulle mielenkiintoinen ja suuri haaste. Pikku hiljaa olen löytänyt työhygieenikkona oikean suhteen itseni, työyhteisöni ja organisaation välistä. Kuluneen kahden vuoden aikana olemme perinteisen työhygieenisen toiminnan lisäksi suunnitelmallisesti määrittäneet työhygienian tilaa ja kehittämistavoitteita, jotta toimenpiteet ja resurssit voidaan jatkossa kohdistaa kustannustehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti juuri niihin työhygieenisiin riskeihin, joilla todennäköisesti voisi olla jotain merkitystä.
Terästuotannon työympäristöt ovat tänä päivänä jatkuvassa muutoksessa, tuotantovolyymit vaihtelevat, uusia raaka-aineita, prosessilaitteita, tuotantotiloja ja teknologioita otetaan käyttöön. Kaikki tuotannon muutokset vaikuttavat työympäristöön sekä työolosuhteisiin ja myös altistumiseen. Vanhojen lisäksi uusia riskitekijöitä nousee esille viimeaikaisista tutkimustuloksista tai lainsäädännössä tapahtuvista muutoksista johtuen. Niin vanhat riittämättömästi hoidetut riskitekijät kuin uudet jostain muutoksesta johtuvat riskitekijät pitää jollain keinolla saada hallintaan ja samanaikaisesti edistää yhtiön tuottavuutta ja menestymistä. Kaiken tämän hallitseminen edellyttää lisää osaamista sekä viimeisimmän tutkimuksen ja lainsäädännön seuraamista. Aika vain ei tahdo riittää kaikkeen tuohon. Jotain töitä pitää siirtää myöhemmäksi tai jättää kokonaan tekemättä. Osaaminen ja kokemus kyllä kasvavat vuosien myötä, mutta työympäristöt altisteineen ovat tänä päivänä niin monimuotoisia, ettei yksin ole mahdollista osata ja hallita kaikkea. Samaa mieltä olen Heikin kanssa siitä, että verkottumisesta on tullut entistä tärkeämpi osa työtä. Jos tietää mistä apua voi kysyä, silloin on jo voiton puolella. Pitkät perinteet omaavassa yhtiössä oman haasteen tuovat, kuinka saada vanhat tavat ja käyttäytyminen muuttumaan, esimerkiksi kuulon- ja hengityksensuojainten käytössä. Kuinka opimme pois vanhasta. Mikään ei synny itsestään, vaan muutos vaatii järjestelmällistä suunnittelua ja ohjaamista sekä meiltä jokaiselta tahtoa muuttaa asioita. Kun tarpeeksi kauan jaksaa muutosta perustella, käyttäytyminen alkaa vähitellen muuttua, tai ainakin työhygieenikkona toivon niin.

Näin meillä Perämeren pohjukassa, mutta miten on asiat Lapin kultamailla? Seuraavaksi haastan Jaana Halmeen kertomaan positiivisista kokemuksistaan kaivoksen työhygieenikkona.

Sakari Junttila
Työhygieenikko Perämeren pohjukan terästehtaalta

0 Comments

Työhygieenikon rooli teollisuudessa

23/8/2016

0 Comments

 
Julkaistu alunperin toukokuussa 2014
Työyhteisön jäsen? Teollisuudessa toimivan työhygieenikon tehtävien hoitaminen on yksinäisen asiantuntijan työtä yhdessä työyhteisön eri toimijoiden kanssa, ainakin meillä. Tärkein vastuu on laadukkaiden asiantuntijapalveluiden tuottaminen työterveyshuollon käyttöön ja sitä kautta tehtaan työntekijöiden arkeen. Työterveyshuolto on ulkoistettu yksityiselle palvelun tuottajalle ja vaikka kyseessä on Suomen johtava työelämäpalveluiden  tarjoaja, niin työhygienian osaamista heillä ei ole juuri tarjota työn tueksi. Terveysasemalla henkilöstön juuret ovat perinteisesti olleet syvällä tehtaalla ja työympäristön tuntemus huippuluokkaa. Käynnissä oleva sukupolven vaihdos tuo oman murroksensa tähän maailmaan, perehdyttäminen työpaikan asioihin on tehtävä huolella. Työhygienian asiantuntemukselle on kysyntää ja Työterveyslaitos on oman asiantuntemuksen kehityksen kannalta välttämätön yhteistyökumppani.

Tarjolla on monenlaisia rooleja, tietyt tehtävät ovat meidän kulttuurissa jo olemassa ja niissä on helppo olla matkassa. Työympäristön altisteiden ja niiden merkityksen ymmärtävän asiantuntijan rooli on mielenkiintoinen ja haasteellinen tehtävä. Valitettavasti työni painopiste on vahvasti reagoivassa työssä, ”tulipalojen sammuttelua” riittää ja vaatimustaso aikataululle ja mittaamiselle on haastava. Helpoin tapa toimia on omaksua tämä rooli ja priorisoida työt eniten huutavien tarpeen mukaan. Silloin saa parhaan palautteen kentältä.

Työhygieenikkoa ei osata luonnostaan pyytää mukaan kehittämään työympäristöä kovinkaan hyvin, korjaavaa ja kehittävää roolia tarjotaan linjaorganisaation toimesta valitettavan harvoin. Toki työterveyshuollon kanssa tehtävä työpaikkaselvitystyö antaa säännöllisen mahdollisuuden kehittävään työhön kaikilla osastoilla. Työhygieenikon roolin kehittämiseen kohti työpaikan työhyvinvoinnin kehitystyön asiantuntijan roolia ei osata tarjota tukea organisaation sisältä. Se rooli on otettava, toimintamallit on kehitettävä ja vietävä tehtaan kulttuuriin. Tieto-taito työhygieenikon roolin sovittamisesta omaan organisaatioon on tuotava ulkopuolelta.

Linjaorganisaatiolla ovat tuotannolliset ja taloudelliset paineet niskassaan; työympäristön seurantaan, vaikuttavuuden arviointiin ja oikeiden toimenpiteiden tekemiseen heidän pelimerkkinsä ovat rajalliset. Eivätkä tässä jatkuvat YT-neuvottelut ja taantuma auta. Työkuorma kasvaa ja tuotantoon taloudellista hyötyä tuovat toimet painottuvat entisestään yhdessä kustannusten karsimisen kanssa. Viimeisimpien neuvotteluiden yhteydessä meille tehtiin uusi tavoiteorganisaatio ja toimintamalli, odotukset muutoksen tuomasta kehityksestä ovat korkealla. Erilaisia työhyvinvointia parantavia hankkeita meillä on runsaasti menossa, uudet toimintamallit kehittävät meillä työhyvinvointia samalla kun asiat tehdään tehokkaammin ja joustavammin. Hyviä käytäntöjä konsernin sisältä etsitään ja monistetaan. Työhygienian näkyminen osana tätä kehitystä teollisuudessa on haaste, johon on tartuttava. Blogissaan Hannu esitti kysymyksen ”Tarvitsisimmeko lisää johtamiseen vaikuttamista ja riski- että työhyvinvointiymmärrykseen liittyvää pedagogista osaamista vaikuttaaksemme tehokkaasti ja löytääksemme onnellisemman elämän?” Kyllä.

Työhyvinvointikylä -ajattelu on avannut silmäni ja tuonut ideoita myös oman työroolini kehittämiseen. Oman ammattiosaamisen vahvistaminen ja säännölliset kontaktit kollegoiden kanssa ovat välttämättömiä kehitettäessä toimintaa reagoivasta korjaavaan. Ideoista ja ajatuksista on voitava keskustella. Seuran vuosittaiset koulutuspäivät tarjoavat tähän oivan tilaisuuden, mutta taajuus on mielestäni riittämätön. TTL tiedusteli taannoin teollisuuden työhygieenikkojen halukkuutta syventäviin opintoihin, valitettavasti osallistujien vähäisyyden vuoksi koulutusta ei järjestetty. Meitä on teollisuudessa vain kourallinen, joten olisiko pääsy työterveyslaitoksen henkilöstön kanssa samaan koulutukseen meille oivallinen mahdollisuus kehittää osaamistamme? Vastavuoroisesti se olisi myös mahdollisuus tuoda teollisuuden näkökulma ja kommervenkit työterveyslaitoksen asiantuntijoiden käyttöön.

Teollisuudessa työhygieenikko ei voi vajota kehitystyön kannalta näkymättömäksi. Välillä tuntuu, ettei pelkkä asiantuntemuksen tarjoaminen riitä, vaan on tungettava puoliväkisin itsensä mukaan suunnittelutyöhön tai annettava tietoa aktiivisesti työhygienian ja työhyvinvoinnin kannata huomioon otettavista seikoista. Tässä roolissa on vielä paljon kehitettävää. Kehitystyö on käynnistymässä, ensimmäiset viisi vuotta on mennyt perinteisen roolin hoitamisessa, tehtaan tilanteen hahmottamiseen ja asioiden omaksumiseen. Kuudentena vuotena ajatukset ovat painottuneet toiminnan kehittämisen suunnittelemiseen, nyt seitsemäntenä on toiminnan aika. Työhyvinvointikylän vetovoimainen työympäristö on juuri se palvelu, mitä olen tarjoamassa työnantajalleni. Ei sitä toimenkuvassani lue.

Silloin tällöin minulle tulee tiedusteluja linjoja uudistettaessa; ”olemme uudistamassa työpistettä, mitä meidän tulisi ottaa huomioon…”. Sivujuonena on kuitenkin, ”mutta ymmärräthän, että kustannukset on otettava huomioon”. Tosiasia on, että suunnitteluvaiheessa kaikki työhyvinvointiin tehtävät satsaukset ovat edullisia verrattuna jälkikäteen tekemiseen. Huonosti suunnitellut työtilat ja väärin arvioidut altisteet tai arvioimatta jättämiset heijastuvat välittömästi työyhteisön työhyvinvointiin. Prosessin kannalta erinomaisesti toimivasta työpaikasta ei saada hyötyä irti, mikäli altisteet haittaavat työntekijän työsuoritusta. Siinä eivät projektille satelevat kiitokset kustannustehokkaasta työstä pitkälle kanna. Työntekijät osaavat vaatia myös laadullisesti hyviä olosuhteita - perustellusti. Työhygienian asiantuntemus on saatava suunnitteluun mukaan entistä painokkaammin.

Kovasti kiinnostaa millaisiin saappaisiin Sakari Junttila on Perämeren pohjukassa astunut? Haaste on heitetty.

Heikki Hellman
Työhygieenikko eräältä terästehtaalta Pohjanlahden rannalta

0 Comments

Työhygienia vaikuttamaan

23/8/2016

0 Comments

 
Vasta eläkeläistyöhygieenikon haastavan uran aloittaneena selasin työhygienian kirjat vuodesta 1948 vuoteen 2010 ja siinä sivussa ergonomian ja työturvallisuuden viimeiset tuotokset. Mikä oli muuttunut 60 vuodessa?
Sivumäärä on lisääntynyt 100 sivusta 600 sivuun. Teoreettisuus on kasvanut tiedon lisääntymisen myötä ja tuloksellisuus sekä taloudellisuus tullut vaikuttavaksi osatekijäksi. Kun työhygienian tavoite on mittaus, arviointi ja ehkäisy, on muutoksenteon haaste tullut yhä tärkeämmäksi ja haasteellisemmaksi. Tavoitekin on yhä vaativampi – aina yksilön onnellisuuteen ja työpaikan menestykseen asti.  Nuo ovat yleviä tavoitteita, kun ihmiskauppa ja lapsityövoima ovat edelleen osa globaalin ja jopa suomalaista työn arkea. Hyvä oivallus kuitenkin on, että riskien ohella huolehditaan työhyvinvoinnista ja että työstä saadaan hyvinvointia. Onko se haaste työhygienialle?

Työhygieenikon kannalta kemian teollisuuden nousu tärkeimmäksi vientiteollisuudeksemme ja kaivosteollisuuden onnistumiset ja epäonnet ovat tärkeitä viestejä. Siellä, missä riskinarviot on tehty huolella ja ammattitaidolla sekä arjen tavoitteet tunnistaen, onnistumiselle on kyetty luomaan hyvät edellytykset. Tapahtumat ovat myös osoittaneet vanhan totuuden: terveydellä ja taloudella on selkeä riippuvuus. Oikeat tavoitteet ja tunnusluvut ovat johtamisen ja toiminnan ydintä, ja niihin pääsy on nähtävä investointina.

2000-luku on tuonut vahvasti esiin työhygienian turvallisuusjohtamisen ja työhyvinvoinnin osana. Olemme sekä pakotettuja että osin halukkaitakin ymmärtämään yrityksen toimintatapoja ja arvoja. Työhygieniahan on osa sitä tekemistä, jolla varmistetaan työpaikkojen tavoitteiden positiivinen suunnittelu ja toteutuminen. Näin taataan laadukkaat, häiriintymättömät työprosessit tuottamaan hyvä talous ja takamaan hyvinvointia työstä. Ovathan työhygieenikot haasteeseen osin vastanneetkin arvioimalla esim. työtekoa ja keskittymistä häiritseviä melutasoja.

Työssäni aiemmin opin, että riskienhallinta on osa työpaikan sisäistä varmistusta mutta myös sisäisen tarkastuksen kohde. Työhygieenikon on nähtävä kokonaisuuksia tärkeiden ammattidetaljien lisäksi ollakseen vaikuttaja. Teollisuudesta eläköitynyt kollegani totesi taannoin, että  työhygieenikon on pidettävä yritysjohto varuillaan, jotta johto loisi edellytykset työhyvinvoinnille arjessa. Työhygienian tavoitteiden ja mittareiden on oltava osa yrityksen työhyvinvoinnin tavoitteista. Kuten työhyvinvoinnin historia osoittaa, olemme kehittyneet päämäärätietoisesti perässä hiihtävistä neuvojista ennakoiviksi tuloksentekijöiksi. Siksi on hyvä ymmärtää yritys-kulttuurin ja esimiesten roolien merkitys, kun kehitytään reagoivasta korjaavan ja kehittävän kulttuurin kautta työhygieenikkojakin asiantuntijoina käyttävään vuorovaikutteiseen turvallisuus-kulttuuriin.

Työhyvinvointikylä-ajattelussa oleellista on nähdä kokonaisuus selkeästi oman ja yrityksen tekemisen näkökulmalta lähtökohtana analyysille, jolla yritys priorisoi investointejaan. Hyvinhän tuo thv-ajattelu onkin edennyt (vrt. Työterveyspäivät luennot 2012) – sirpaleisuudesta on edetty kokonaisuuden hallintaan. On ymmärretty kannattavuus, liittyminen vuorovaikutteiseen johtamiseen, työn organisointiin, osaamiseen, terveyteen, ja työympäristöön. Yrityksillä on omia thv-konsepteja ja malleja sekä toimijoiden rooleja. Kuitenkin tulosmittareissa ja niiden liittämisessä yrityksen kehittämiseen ja tuloksellisuuteen on vielä parantamista. Työhygienian liittyminen tähän kokonaisuuteen on jatkossa vaikuttamisen kannalta tärkeää - miten yritys kehittyy lakitasolta huipputasolle tavoitteelliseen systemaattisesti suunniteltuun thv- ja turvallisuustoimintaan.

Työhygienia osaamisalueena eli joku tietää altistumisasiat täsmälleen ja pitää tietoa esillä sekä kokonaisuuteen vaikuttaminen eli yrityksen ja työntekijän menestyksen tukeminen ovat jatkossakin haasteita, joilla työhygienian näkyminen ratkaistaan. Luonnontieteilijöinä meillä on siihen syy-seuraussuhteen ymmärtäjinä hyvät edellytykset.

Aiemmista henkilökohtaisista arvoista luopuen - turhan nulkkasu on turhaa- kävin kuntotestissä. Oli sekä positiivisia että negatiivisia palautteita. Kuntoprosessi siis pyörähti käyntiin: tilannearvio, tavoite, suunnitelma tekemisistä ja investoinneista, seuranta ja ikuinen elämä. Työhygieenikko osaa hyvin arvioinnin ja mittaamisen. Tarvitsisimmeko lisää johtamiseen vaikuttamista ja riski- että työhyvinvointiymmärrykseen liittyvää pedagogista osaamista vaikuttaaksemme tehokkaasti ja löytääksemme onnellisemman elämän?

Miten yrityksessä työhygieenikko vaikuttaa, mitä tietoa hän tarvitsee vaikuttamiseensa v.2013, saako työhygieenikko arkeensa tukea tiedollisesti ja taidollisesti, mitä koulutusta ja tukea hän tarvitsee?? Haastan työhygieenikko Heikki Hellmanin vastaamaan mm näihin kysymyksiin.

Hannu Anttonen                                                                                         

STHS:n eläkeläisjäsen, ex-työterveyslaitoslainen ja dosentti kuolemaansa asti

0 Comments

Ihmisyyden työhygienia

23/8/2016

1 Comment

 
Julkaistu alunperin maaliskuussa 2013
Työhygienian isänä pidetään Berdardino Ramazzinia, italialaista lääkäriä, joka kolme vuosisataa sitten julkaisi tutkimuksensa eri ammattien riskitekijöistä. Suomen ”Bernardino” Leo Noro kirjoitti Työhygienia-kirjansa vuonna 1947. Noro piti työhygienian synonyymina ammattihygieniaa, ja kirjassaan hän kuvaakin eri ammatteja, niiden riskitekijöitä ja työntekijöiltä niissä vaadittavia ominaisuuksia.
Suomen Työhygieniaseuran verkkosivujen työhygienian nykyinen määritelmä on: ”Työhygienia on toimintaa, joka selvittää fyysisen työympäristön fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia vaaroja ja pyrkii poistamaan ne tai optimoimaan olosuhteet työpaikoilla.” Ja edelleen: ”Työhygienian perustavoite on työntekijän terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen ja sitä kautta koko yhteisön hyvinvoinnin suojeleminen. Työhygieenikko-ammattinimikkeellä toimiva henkilö arvioi, mittaa ja ehkäisee näitä työympäristön vaaratekijöitä”.
Ympäröivä maailmamme on kuitenkin muuttunut ja viime vuosikymmenen aikana kestävä kehitys on noussut yhä tärkeämmäksi ihmisten toimintaa ohjaavaksi periaatteeksi. Sosiaali- ja terveysministeriön uuden strategiankin kulmakivet ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja inhimillinen kestävyys ja esimerkiksi Työterveyslaitoksen visio vuodelle 2015 on ”Hyvinvointia työstä”, mikä tarkoittaa työn tekemistä niin, että seurauksena on kukoistava yksilö, toimiva työyhteisö, menestyvä yritys osana yhteiskuntaa, jossa työ ja muu elämä ovat hyvässä tasapainossa ja jossa ’kaveria ei jätetä’.

Kykeneekö perinteinen työhygienia vastaamaan näihin 21.vuosisadan vaateisiin?
Vastaus on kyllä ja ei. Sitten Leo Noron työhygieniakirjan, Suomesta on kehkeytynyt pohjoismainen hyvinvointivaltio, jossa terveydenhuolto toimii, koulujärjestelmä on yksi maailman parhaista, ja yhteiskunta on toimiva ja turvallinen. Työelämän laatu on hyvää eurooppalaista luokkaa, työtapaturmaluvut ovat laskeneet murto-osaan ja työtyytyväisyys kahdeksikon luokkaa.

Mutta edelleen on myös ongelmia. Mielenterveyshäiriöt ovat nousseet tuki- ja liikuntaelinsairauksien rinnalle työkyvyttömyyden aiheuttajina. Työhygienia, siinä muodossa kuin se kapeasti ajateltuna työhygieniaseuran määrittelyssä esitetään, vastaa siitä että ’perinteiset’ riskit ja vaarat ovat kontrollissa, niihin on varauduttu ja ne hallitaan. Mutta pelkästään riskitekijöitä hallitsemalla emme pysty takaamaan hyvinvointia laajemmin.

Työnteon malli on muuttunut teollisesta kontrolloidusta tekemisestä yhä enemmän itseohjautuvaan toimijuuteen. Riskinäkökulman rinnalle on noussut resurssinäkökulma: työn organisointiin liittyvät ongelmat syövät voimavaroja ja vähentävät työn tekemisen mielekkyyttä ja tuloksellisuutta.

Tarvitsemme ei vain perinteistä kontrolloivaa työhygieniataloa, vaan laajemman työhyvinvointikylän, jossa eri talot muodostavat verkostomaisen kokonaisuuden. Työhyvinvoinnin kokonaisuus on siten osiensa summa: jos jokin osa voi huonosti, ennemmin tai myöhemmin kokonaisuus kärsii.

Nykymaailmassa elämme kuten internetissä, toisiimme linkittyneinä. Kuten World Wide Web:kin olemme vahvasti keskinäisriippuvaisia, jossa ison kuvan näkeminen ja ymmärtäminen on tärkeätä. Ihmisyyden työhygienia on myös hoivan ja huolenpidon hygieniaa.

Tällainen tulevaisuustietoisuus kulkee käsi kädessä viisauden kanssa, myös työhygienian tulevaisuudessakin tärkeällä osaamisalueella.

Seuraavaksi haastan emeritus Hannu Anttosen, joka on ollut keskeisesti mukana kehittämässä työhyvinvointikylä-ajattelumallia.

Harri Vainio, Työterveyslaitos

1 Comment

Työhygienia - tarvitaanko sitä enää tulevaisuudessa?

23/8/2016

0 Comments

 
Julkaistu alunperin helmikuussa 2013
Työhygienia syntyi teollistumisen myötä. Työhygieniaan kuuluivat olennaisena osana fysikaaliset, kemialliset ja biologiset haittatekijät ja vaikutuksia tarkasteltiin ammattitautien kautta. Työterveyslaitos tilastoi kuitenkin edelleen ilmoitettuja kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden aiheuttamia ilmoitettuja ammattitauteja noin 6 000 vuosittain. Meillä on edelleen runsaasti teollisia ja jopa varhaisteollisia työoloja. Haittojen kokemisen kynnys näyttää alentuneen. Olemme huolestuneita asioista, jotka eivät aiheuta ammattitauteja tai näkyviä sairauksia. Huonosti voiminen vaikuttaa työntekoon ja työhyvinvointiin.
Sveitsiläinen Michel Guillemin on pohtinut tulevaisuuden työhygieniaa ja hän kiinnittää huomiota riskeihin liittyviin pelkoihin, riskin hallintaan, sosiaaliseen vastuuseen, ja siihen, että työhygienian pitäisi katsoa asioita nykyistä laajemmin. Hän tuo esiin nanomateriaalit, sähkösumun, biologisten tekijöiden uudet ongelmat, psykososiaaliset uhat sekä kemialliset tekijät. Hänen mukaansa kemiallisten tekijöiden prioriteetti säilyy jatkossakin, mutta hän haluaa korostaa edellä mainittuja muita ongelmia. Erityisesti hän nostaa esiin, että psykososiaaliset ongelmat eivät ole pelkästään subjektiivisia ja siksi niiden hoitamiseen tarvitaan myös työhygieenikkoa. Hän tuo esiin, että työhygienian rinnalle tarvitaan talouden, lainsäädännön, johdon, osakkeenomistajien, psykologien ja sosiologien osaamista ja ennen kaikkea yhteistyötä. Myös ympäristönsuojelun ja työsuojelun rajapinta on jäänyt liian vähälle huomiolle. Tämä on samankaltaista ajattelua kuin mitä Suomessa työhyvinvointiajattelu tuo työpaikoille.

Uusia haasteita suomalaiselle työhygienialle syntyy mm. pienien pitoisuuksien merkityksen arvioimisesta, puuttuvasta annos-vastetiedosta, vaaraepäilyiden oikeasta arvioimisesta tai yleisemmin kyvystä arvioida poikkeavien työympäristötekijöiden terveydellistä merkittävyyttä. Mitä tehdä niille perinteisille asioille, joille ei ole löydetty hyviä ratkaisuja kuten vaikkapa melu joillakin toimialoilla? Ilmastonmuutos ja lämpöolot ovat esimerkki, millä alueella täytyy tehdä hyvää yhteistyötä fysiologien, lääkäreiden ja työhygieenikoiden kesken, jotta parhaat mahdolliset ratkaisut löydettäisiin työn tehokkuuden ylläpitämiseksi. Meillä on alueita, missä asia voidaan hoitaa halvemmin ja tehokkaammin riskien hallinnan kautta kuin analysoimalla altistumis- ja terveystietoa. Kansallisen ja kansainvälisen työhygienian tason seuraaminen ja uusien ajatusten hakeminen on erityisesti Työterveyslaitoksen työhygieenikoiden tehtävä. Meidän tulisi valita hyviä painopistealueita, kuten esimerkiksi ovat olleet nanomateriaalit, kemialliset tekijät ja sisäympäristötekijät.

Työympäristötutkijoiden pitäisi nykyistä paremmin osata arvioida asiat niin kuin ne ovat. Ei liian haittalähtöisesti eikä liian negatiivissävytteisesti. Jaana Venkula on sosiaalipsykologina tuonut näitä näkökulmia esiin hakiessaan työn mielekkyyttä ja motivaatiota. Kaikki työtehtävät ja työympäristöt eivät jatkossakaan ole innostavia tai suurta tyytyväisyyttä tuottavia, mutta jokainen työpaikalla voi kehittää asioita. Vuodet 2012 ja 2013 ovat EU:n työterveys- ja työturvallisuusviraston toimesta nimetty teemavuosiksi otsikolla "Yhteistyöllä riskit hallintaan". Tämän ja muun yhteistyön tuloksena meillä on mahdollisuus saada aikaan Suomessa Euroopan paras työelämä, kuten työministeriön tavoitteessa esitetään.

Seuraavaksi haastan pääjohtaja Harri Vainion, joka on pitkään ollut kiinnostunut työhygieniasta.

Rauno Pääkkönen, teemajohtaja

0 Comments

Työhygieniaa ja hyvinvointia

23/8/2016

0 Comments

 
Julkaistu alunperin tammikuussa 2013
Työhuoneeni nurkassa on ryhdikäs pahvilaatikko joka sisältää kansiokaupalla työhygieenikkojen osaamisen kehittämisen historiaa. Tarkemmin sanottuna Työterveyslaitoksen työhygieenikkolautakunnan aineiston. Sain kansiot huolehdittavikseni vuodenvaihteessa eläköityneeltä Hannu Anttoselta. ”Jatka sinä tuosta” oli Hannun evästys laatikkoa luovuttaessaan. Mielenkiintoista luettavaa, tottavie.
Historiapapereista kyllä näkee että työterveydessä osaamisen kehittämiseen ja ylläpitoon tartuttiin kunnolla alusta pitäen, työhygienian alalla vahvasti 70-luvun alusta. Vaihtoehtoja ei toisaalta ollutkaan. Tietoja ja taitoja tarvittiin ja niitä osattiin hakea myös ulkomailta. Veturina työympäristöjen ymmärtämiselle ja altistumisen arvioimiselle oli vahvasti ammattitautien torjunta. Työhygienian merkitys on ollut Suomessa suuri ja hallittava ja opittava tietoalue on lähes loputon.
Työhygienian tulevaisuuden tunnetuimmat pohdiskelijat, kuten Michel Guillemin Lausannen yliopistosta, ovat korostaneet kunnianhimoisten tavoitteiden ja asenteen merkitystä.
Työhyvinvoinnin perusedellytykseksi tunnistetaan se, että työympäristö on turvallinen ja terveellinen ja että riskit ovat hallinnassa. Tiedämme kyllä että tämä ei toteudu itsestään ”jäädyttämällä” tieto ja parhaimmat saavutukset turvallisuustasossa olemaan voimaan hamaan tulevaisuuteen. Ehkä vielä leviämään hyvinä käytäntöinä kuin itsestään vetovoimaisena ja kaikkien rakastamana itsestäänselvyytenä.

Aktiivista ja uusia ajattelutapoja omaksuvaa jatkuvaa riskienhallintaa tarvitaan jatkossakin, jopa nykyistä enemmän. Puhumattakaan siitä että muuttuva maailma tuo ja – luo- uusia riskiehdokkaita jotka ovat totta tai kuviteltuja. Kuka tarttuu niihin ja säästää ja päästää ihmiset peloista silloin kun on aihetta ja ottaa hallintaan ne jotka ovat totta? Lyhyesti sanottuna ne asiantuntijat jotka käyttävät tieteellisiä menetelmiä ja osaavat soveltaa niitä käytäntöön. Työhygieenikoilla on avainrooli omalla alueellaan. Siis osaamme, meillä on kokemusta, tunnistamme yhteistyön merkityksen ja hallitsemme kokonaisuuksia. Annetaan sen pääoman kasvaa ja näkyä.

Koska tämä on haasteblogi, käytän mahdollisuutta ja haastan:

- Työhygieenikot ja muut työympäristön kehittäjät aktiiviseen keskusteluun ja mielipiteenvaihtoon tieteenalamme kunnianhimoisesta uudistamisesta ja toiminta-alueemme laajentamisesta. Aloitetaan  se (po. jatketaan sitä)  heti, viimeistään Työhygienian koulutuspäivillä Kuopiossa. STHS on avannut nämä hienot nettisivut jotka antavat lisämahdollisuuksia keskustelulle.
- Opiskelemaan, hankkimaan pätevyyttä ja ylläpitämään sitä.  Olisi toivottavaa että STHS:n rooli vahvistuisi tässä kohtaa vielä entisestään. Työterveyslaitos on halukas panostamaan myös uusiin tapoihin opiskella työn ohessa. Tästä kuulette pian lisää.
Seuraavaksi bloggaajaksi haastan teemajohtaja Rauno Pääkkösen.
terveisin Timo Tuomi , Työterveyslaitos

0 Comments

Työhygienian uusi aika

23/8/2016

0 Comments

 
Julkaistu alunperin tammikuussa 2012
Olette katselemassa STHS:n uusia nettisivuja. Synnytystuskia on ollut tavanomaisesti, mutta olemme mielestäni siirtyneet lopulta 2000-luvulle. Sivujen uudistamisajatus lähti alulle muistaakseni 2000-luvun puolivälissä ja siitä alkaen asiaan on palattu ja todettu, että tehdään sitä ja tätä. Homma lähti oikeasti käyntiin vasta toissa vuonna ja kiihtyi kun kiihdyttäjäksi saatiin Kallion Niina Työtiksen Kuopion konttorilta. Hänellä on tietoa ja taitoa graafisesta suunnittelusta, josta näette tuloksia näillä nettisivuilla. Lisäksi Niina suunnitteli Seuran uuden logon yhteistyössä hallituksen ja muutamien jäsenten kanssa.
 
Seuran hallitusherrat ja –rouvat ovat olleet vuosia hieman mietteliäitä tai jopa huolissaan jäsenten tarpeista. Tarkoitan sitä, että hallitukseen tulee vähän kommentteja tai kyselyjä seuran toiminnasta eikä suoranaisia pyyntöjä jostakin tietystä hankkeesta ole tullut. Kaikkien jäsenten tarpeet ovat yhtä tärkeitä, joten kertokaa rakkaat jäsenet mikä kiinnostaa.
 
Kaikkien jäsenten tulisi käydä muutaman vuoden välein Seuran koulutuspäivillä. Ohjelma muuttuu joka vuosi, koska työhygienia muuttuu. Ohjelmaan voi vaikuttaa osallistumalla päiville ja antamalla palautetta. Seuraavien Kuopiossa järjestettävien päivien ohjelma on valmistumassa.
 
Muutamat Seuramme jäsenet ovat jäseniä myös muissa ammattiin liittyvissä yhdistyksissä, joista eniten Työsuojelupäälliköissä. Työhygieenikot eivät ole pelkästään oman alansa asiantuntijoita, vaan toimenkuva voi olla hyvinkin laaja. Jäsenet, tuokaa tätä tietoa muidenkin tietoon nettisivujen, koulutuspäivien ja aluetapaamisten kautta.
 
Meidän kattojärjestön, IOHA:n kansainvälinen kongressi järjestettiin syyskuussa Kuala Lumpurissa Malesiassa. Paikalla oli noin 350 osanottajaa useasta kymmenestä maasta. Varsinainen kokous kesti kolme päivää, aamupäivällä key-note-esitelmiä ja iltapäivällä neljä rinnakkaista sessiota. Erityisesti key-notet olivat hyviä ja ”tietoisuutta laajentavia” . Suomalaisia oli paikalla yhteensä viisi, kaikki Työterveyslaitokselta. Tietyistä sessioista ja esityksistä tehdään lyhennelmiä nettisivuille.
 
Meitä ei ole milloinkaan liikaa ja yksikin uusi jäsen on tarpeen jotta toiminta kehittyy ja Seuran voima kasvaa, siis rekrytoikaa kun se on sopivaa.
 
Tämä on haasteblogin ensimmäinen kirjoitus ja seuraavaksi haastan Timo Tuomen kertomaan työhygieniasta.
 
yhteistyöterveisin
puheenjohtajanne KL

0 Comments

    Työhygienian ystävien ajatuksia työhygieniasta.
    Ja elämästä yleensä

    Sana on jäsenille ja muillekin työhygienian ystäville vapaa. Kirjoita oma blogijuttusi tai kommentoi muiden tekstejä!

    Archives

    November 2019
    November 2018
    November 2017
    June 2017
    February 2017
    August 2016

  • Etusivu
    • Ajankohtaista
  • Toiminta
    • Toimintaa Suomessa
    • Retki Raaheen 2015
    • Retki Tikkurilaan 2017
    • Senioritoimintaa
    • Linkkejä maailmalle
  • Arkisto
    • Edellisten koulutuspäivien materiaalit
    • Vuosikokouksen materiaalit
    • STHS ry 40 vuotta
  • Työhygienian tekijöitä
    • Haastattelut 2019
  • Jäsenasiat
    • Hallitus ja yhteystiedot
  • STHS:n blogi
  • In English